Koronavírus: ODBORNÍCI: VAKCÍNA Z OXFORDU proti koronavírusu je bezpečná a účinná

21.07.2020 Celý región

Londýn 20. júla (TASR) - Vakcína proti koronavírusu vyvinutá Oxfordskou univerzitou a britsko-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca je bezpečná a vytvára imunitu, uviedli v pondelok výskumníci, ktorých citovala agentúra DPA.

Prebiehajúcich klinických testov sa zúčastňuje 1077 zdravých dospelých. Doterajšie výsledky ukázali, že vakcína vytvára "účinné protilátky a vyvoláva imunitnú reakciu" na dobu 56 dní. Svoje zistenia vedci publikovali vo vedeckom časopise The Lancet.

Zároveň dodali, že po druhej dávke môže byť imunitná reakcia ešte silnejšia.

Britská vláda si už objednala 100 miliónov dávok tejto vakcíny. V pondelok podpísala aj zmluvu o kúpe 90-tich miliónov dávok ďalších dvoch experimentálnych vakcín proti koronavírusu.
 

Počet úmrtí na koronavírus v Brazílii presiahol 80.000

Rio de Janeiro 21. júla (TASR) - Počet úmrtí na nový koronavírus v Brazílii presiahol v pondelok 80.000, ukazujú údaje ministerstva zdravotníctva. Brazília je druhou najhoršie zasiahnutou krajinou na svete, po Spojených štátoch, ktoré stále len snažia zastaviť šírenie koronavírusu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Brazília v poslednom čase pravidelne zaznamenávala 1000 nových úmrtí denne - hoci údaj za pondelok bol nižší, 632 mŕtvych. Celkovo je v krajine počet úmrtí 80.120.

Juhoamerická krajina s 212 miliónmi obyvateľov potvrdila 2,1 milióna prípadov nákazy koronavírusom. Odborníci tvrdia, že v Brazílii je testovanie nedostatočné, a to znamená, že skutočné počty mŕtvych aj infikovaných sú pravdepodobne oveľa vyššie.
 
 

USA zaznamenali vyše 60.000 nových prípadov nákazy, siedmy deň po sebe

Washington 21. júla (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v pondelok vyše 60.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, a to už siedmy deň po sebe. Popredná americká Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore o tom informovala o 20.30 h miestneho času (v utorok o 02.30 h SELČ).

Za posledných 24 hodín zaznamenali v USA ďalších 488 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom a 61.288 prípadov nákazy. V krajine tak celkovo infekcii podľahlo 140.922 ľudí a nakazilo sa 3,82 milióna osôb.

Prezident Donald Trump sa v pondelok nakoniec vyjadril v prospech nosenia rúšok - je to zásadná zmena v jeho postoji k rúškam a pandémii. Prieskumy verejnej mienky totiž ukazujú, že smeruje k novembrovej volebnej katastrofe. Ukázalo sa, že USA sú počas pandémie ochorenia COVID-19 najhoršie zasiahnutou krajinou na svete.

"Mnoho ľudí vraví, že nosiť rúško je vlastenecké, keď už nemôžete zachovávať sociálny odstup," napísal Trump na Twitteri. "Nikto nie je väčší vlastenec než ja, váš obľúbený prezident!" dodal.
 
 
 

Výskyt koronavírusu v Španielsku sa za posledné 3 týždne strojnásobil

Madrid 21. júla (TASR) - Prípady nového koronavírusu v Španielsku stúpli za posledné tri týždne trojnásobne a úrady sa snažia zo všetkých síl zvládnuť množstvo nových ohnísk nákazy, prevažne v Katalánsku a Aragónsku. Vyplýva to z pondelkových údajov ministerstva zdravotníctva, ktoré priniesla tlačová agentúra Reuters.

Španielsko zaznamenávalo začiatkom apríla na vrchole pandémie denne tisíce prípadov nákazy a stovky úmrtí, potom sa však krajine podarilo spomaliť šírenie koronavírusu a výrazne znížiť počty nových infekcií.

Od uvoľnenia obmedzení v pohybe obyvateľov a od návratu ľudí ku každodennému životu sa však objavilo približne 201 nových zhlukov nákazy, pričom ich najväčšia koncentrácia je v katalánskych mestách Barcelona a Lleida a v ich okolí.

Výskyt nákazy novým koronavírusom prudko stúpol z ôsmich prípadov na 100.000 obyvateľov koncom júna, keď sa v krajine skončil núdzový stav, na 27 prípadov na 100.000 obyvateľov. V pondelok na tlačovej konferencii to oznámila zástupkyňa šéfa pre stav zdravotnej núdze María Sierrová.

Cez víkend bolo zaznamenaných 4581 nových prípadov, celkový počet je teda 264.836, dodala Sierrová. Celkovo koronavírusu podľahlo vyše 28.000 ľudí.

"Tam, kde sa uvoľnili opatrenia, objavili sa aj nové zhluky nákazy," povedal minister zdravotníctva Salvador Illa. "Hovoríme o stretnutiach širšieho príbuzenstva a priestoroch spojených s nočným životom," spresnil.

Situáciu v Katalánsku označil minister za znepokojujúcu a vyzval obyvateľov, aby dbali na dodržiavanie zdravotných opatrení.

Katalánska regionálna vláda vyzvala v piatok približne štyri milióny ľudí, vrátane obyvateľov druhého najväčšieho španielskeho mesta Barcelona, aby zostali doma a vyhýbali sa zhromaždeniam viac než desiatich ľudí. Takisto nariadila barom a reštauráciám, aby zmenšili svoju kapacitu.

Aj najmenej 160.000 ľuďom v oblasti spomínaného mesta Lleida nariadila, aby sa povinne zdržiavali doma.

Väčšina španielskych regiónov sa snaží zabrániť vzniku podobných zhlukov či ohnísk, preto prikázali povinne nosiť rúška aj tam, kde sa dá dodržiavať odstup - tieto regióny teda zašli ďalej, než je celoštátny pokyn, napísala agentúra Reuters.
 
 

Ľudia cestujúci letecky do Číny budú potrebovať test na COVID-19

Peking 21. júla (TASR) - Negatívnym testom na nový koronavírus SARS-CoV-2 sa budú musieť preukázať pasažieri prichádzajúci letecky do Číny. Informovali o tom v utorok čínske úrady, píše agentúra Reuters.

Cestujúci do Číny budú musieť testy podstúpiť najviac päť dní pred odletom a ich výsledky predložiť ešte pred nástupom do lietadla, píše na svojej webovej stránke Čínsky úrad pre civilné letectvo (CAAC).

Čína registruje podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa 85.314 prípadov nákazy vrátane 4644 úmrtí, odkedy sa nový koronavírus po prvý raz objavil koncom minulého roka v meste Wu-chan v strednej časti krajiny.
 
 
 

Úmrtnosť v Taliansku bola 2-násobne vyššia než v uplynulých rokoch

Rím 21. júla (TASR) - Počas marca, najhoršieho mesiaca pandémie COVIDu-19, sa úmrtnosť v Taliansku v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zdvojnásobila. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok v odbornom periodiku JAMA Internal Medicine, podľa ktorej v období 1. marca - 4. apríla zomrelo v Taliansku 41.329 ľudí, čo je o približne 20.000 viac než v uplynulých piatich rokoch.

Ako píše internetová stránka rakúskej stanice ORF, znamená to zvýšenie úmrtnosti o 104,5 percenta.

Výsledky štúdie naznačujú, že počet úmrtí na nový druh koronavírusu je výrazne vyšší, než udávajú tamojšie úrady. Podľa oficiálnych údajov totiž ochoreniu COVID-19 do začiatku apríla podľahlo 15.000 osôb.

Je možné predpokladať, že rozdiel viac ako 5000 úmrtí spôsobili aj následky koronavírusovej nákazy, vysvetlili vedci. Oficiálne čísla totiž evidovali len u pacientov, ktorí na koronavírus zomreli v nemocniciach alebo v ošetrovateľských zariadeniach, čo by mohlo vysvetliť chýbajúcich 5000 obetí.

V Lombardsku, najhoršie zasiahnutom regióne v krajine, sa miera úmrtnosti zvýšila o 173 percent a u mužov dokonca o 213 percent.

Výskumníci sa pri výpočte počtu obetí pandémie neopierali len o počet obetí, u ktorých sa nákaza koronavírusom potvrdila na základe testov, ale zohľadnili aj oficiálne štatistiky úmrtnosti na základe vystavených úmrtných listov. Tie následne porovnali s predošlými rokmi - ide o metódu, ktorá sa často používa aj pri výskumoch počas pandémie chrípky.
 
 

V ČR pribudlo za pondelok 153 nových prípadov COVID-19

Praha 21. júla (TASR) - V Česku pribudlo za pondelok 153 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od 29. júna, informovalo krátko po polnoci české ministerstvo zdravotníctva. Spravodajský server Novinky.cz pripomenul, že v minulom týždni sa denné nárasty pohybovali v rozmedzí 64-137 prípadov.

V ČR sa dosiaľ novým koronavírusom celkovo nakazilo 14.098, z nich 259 osôb nákaze podľahlo. Momentálne je tam infikovaných 4903 ľudí, čo je vôbec najviac od začiatku epidémie.

Najhoršia je situácia v Moravsko-sliezskom kraji. V tamojšom okrese Karviná za ostatných sedem dní pripadlo na približne 100.000 obyvateľov približne 58 nakazených, čo je najviac zo všetkých regiónov v Česku. V susednom okrese Frýdek-Místek pripadá na 100.000 obyvateľov približne 36 nakazených.

Ďalšie lokálne ohnisko nákazy evidujú v okrese Uherské Hradiště v Zlínskom kraji, kde za posledných sedem dní pripadlo na 100.000 ľudí približne 19 infikovaných.

V Čechách je zase najvýraznejším ohniskom nákazy okres Mělník, kde za uplynulý týždeň pripadalo na 100.000 obyvateľov 21 nakazených. K číslu 20 nakazených sa za posledných sedem dní priblížil aj okres Jablonec nad Nisou.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček zároveň v utorok na tlačovej konferencii oznámil, že Lotyšsko a Estónsko vrátili Česko na zoznam bezpečných krajín. To znamená, že Česi do týchto krajín môžu opäť cestovať bez obmedzení.

Lotyšsko a Estónsko zaradili Českú republiku začiatkom júla na zoznam stredne rizikových krajín. Českí turisti tak museli po príchode do nich absolvovať 14-dňovú karanténu, pričom v tomto smere nezavážil ani negatívny test na koronavírus.

Obmedzenia teraz obe krajiny zrušili, české veľvyslanectvo v Lotyšsku však upozornilo, že karanténa je naďalej povinnou pre Čechov, ktorí do Lotyšska prišli z niektorej z tzv. rizikových krajín. Za takú Lotyšsko považuje napríklad susedné Švédsko.

Z krajín Európskej únie momentálne vstup českým občanom obmedzuje len ostrovný štát Cyprus, ktorý vyžaduje negatívny test na COVID-19, a to ešte pred odletom z ČR, informovala spravodajská televízia ČT24.

Minister Petříček tiež informoval, že do ČR budú môcť pricestovať cudzinci, ktorí tvoria pár s českým občanom. To však budú musieť potvrdiť - napríklad spoločnou nájomnou zmluvou. Dodal pritom, že len spoločná fotografia v tomto smere nestačí.
 
 

Irán zaznamenal najvyšší denný nárast úmrtí na ochorenie COVID-19

Teherán 21. júla (TASR) - Irán v utorok zaznamenal 229 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast počtu úmrtí na toto ochorenie od začiatku koronavírusovej epidémie. Informovala o tom agentúra AFP.

Najvyšší denný prírastok v počte úmrtí (221) naposledy zaznamenali v Iráne 9. júla. Podľa ministerstva zdravotníctva celkový počet úmrtí na nový druh koronavírusu dosiahol 14.634. V krajine sa ním nakazilo už viac ako 275.000 ľudí.

Iránske ministerstvo zdravotníctva minulý piatok ohlásilo obnovenie bezpečnostných opatrení v hlavnom meste Teherán po prudkom náraste prípadov koronavírusovej nákazy. Nariadenia začali platiť cez víkend.

Zákaz sa týka organizovania podujatí a zhromaždení. Zatvorené však musia zostať aj kaviarne a čajovne.

Okrem prvej futbalovej ligy sú zrušené aj všetky športové podujatia a tretina vládnych zamestnancov bude pracovať z domu.

Irán patrí medzi novým koronavírusom najviac postihnuté krajiny na Blízkom východe. Po májovom uvoľnení bezpečnostných nariadení v krajine momentálne prichádza k nárastu prípadov nákazy aj úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2.
 
 

Vyberte región